Koliko nas je online :)

Imamo 13 gostiju i nema članova online

AKTIVNOSTI PROVEDENE U RAZDOBLJU OD SIJEČNJA DO OŽUJKA 2020.

Siječanj i veljača 2020. - Projekt Južni i Sjeverni pol

U skupini „Srčeka“ vođeni dječjim interesom i željama, u mjesecu siječnju i veljači upoznali smo se sa Arktikom i Antarktikom te načinima života i životinjama koje tamo obitavaju. Kroz razne enciklopedije, dokumentarne filmove, slikovnice i scenske lutke saznali smo koje životinje tamo žive te koje su njihove osobine i karakteristike. Poticali smo i razvijali dječju maštu i kreativnost koristeći različite likovne materijale i tehnike. Kroz istraživačko spoznajne aktivnosti vodom, ledom, kožom i dlakom razvijali smo vizualnu i taktilnu percepciju te smo poticali djecu na timski rad kako bi sami došli do zaključaka. Koristeći labirinte, slagalice, pokrivlajke i razne logičke igre poticali smo razvoj logičko matematičkih kompetencija. U ovaj projekt aktivno su se uključili i roditelji jer su djeca svoja saznanja, ali i pitanja na koja su tražila odgovor svakodnevno odnosila kući. Kao izuzetno važnu razvojnu zadaću ovog projekta naglašavamo svjesnost djece da čuvaju i štite okolinu u kojoj žive, jer zagađenje dovodi do globalnog zatopljenja i otapanja ledene kore te tako do mogućnosti nestanka ovih jedinstvenih krajolika.

 

 

Glazbene radionice

Jedna od zadaća odgojno obrazovnog rada je poticanje kreativnosti kod djeteta, te razvijanje njegove emocionalne inteligencije, umjetničkog izražavanja i stvaranja, a jedan od najboljih načina za pružanje mogućnosti svakom djetetu je spontano izražavanje kroz glazbeno stvaralaštvo. Djeca kroz igru, pjesmu, pokret i likovno izražavanje na zabavan način razvijaju glazbeni sluh, ritam i memoriju te upoznaju različite instrumente.

 

07.02.2020. - Dan Crvenih haljina

Zaposlenici DV „Vrtuljak“ drugu godinu za redom obilježavaju „Dan crvenih haljina“, kako bi pružili podršku i probudile svijest o moždanom udaru kod žena, a obilježava se prvog petka u veljači. Zaštitni znak je silueta žene u crvenoj haljini koja je istovremeno krhka i snažna i koja savršeno oslikava misiju ove akcije. 

 

Radionice „Kreativni pokret“ koje provode naše odgojiteljice

Kreativni ples ( prema Sušanj, 2014), dopušta i zahtijeva spontanu kreativnost i improvizaciju, dok je pokret „sredstvo“ kojim dijete istražuje i pokazuje svoje emocije, igrajući se pokretima vlastitog tijela. U plesu nema ograničenja niti unaprijed razrađene koreografije. Ples omogućuje izražavanje i komuniciranje pokretom. Također on utječe na kreativno izražavanje i stvaralaštvo te na osjećaj za ritam. Ples je za djecu jedno od najprimjerenijih sredstava izraza zato što slobodno i nesputano ritmičko kretanje pruža radost i zadovoljstvo. Izražavanje u pokretu razvija kreativnost, a ponavljanje vještinu i sklad pokreta (prema Marić i Nurkić, 2014)

 

26.02.2020. – Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnje srijede u veljači. Ideju i realizaciju pokrenuo je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

 

02.03. – 13.03.2020. - Obuka neplivača

U termama Tuhelj provedena je obuka neplivača u organizaciji dječjeg vrtića Vrtuljak i plivačkog klupa Olimp. Programom su bila obuhvaćena djeca predškolskog uzrasta.